Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین فرشید باغشمال در یادداشتی در خبرگزاری فارس نوشت: شعر و زندگی استاد شهریار، بسیار دستخوش ماجراجویی و رویاپردازی بوده‌است. این نکته، اگرچه به پیوند عمیق شاعر با مردم روزگار بر می‌گردد، اما در بسیاری اوقات نیز دستمایه تحریف و افسانه‌سرایی در مورد شهریار بوده‌است. استاد شهریار، واپسین سال‌های عمر پربرکت خود را در زادگاه خویش سپری کرده و این دوره مقارن‌ بوده با غوغای سال‌های دفاع مقدس و شرایط خاص اجتماعی و سیاسی آن دوران.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این سال‌ها مرحوم شهریار، به فراخور دوره سالخوردگی و روحیات خاص شاعرانه، ارتباطات محدودی داشته‌است و به ندرت کسی را به حضور می‌طلبید. نزدیکان معتمد شهریار مشخص است. به خاطره‌بافی و نقل‌قول هر کسی را در مورد شهریار باور نکنیم.

زادگاه شهریار تبریز است، نه جای دیگر!

در سال‌های اخیر، صحبت‌های زیادی در تحریف زادگاه شهریار صورت گرفته‌است. شهریار، در هیچ روستایی زاده نشده‌است! استادشهریار متولد یکی از اصیل‌ترین محلات تبریز است. وی سال ۱۲۸۵ در خانه‌ای در خیابان ششگلان تبریز دیده به جهان گشود. خانه‌ای که در جریان مسیرگشایی‌های دهه ۷۰ تخریب شده‌است. پدر شهریار اصالت خشکنابی داشت، اما سال‌ها در تبریز بود و فرزندان خود را صرفاً برای در امان‌ماندن از آشوب‌های روزگار مشروطه به روستا فرستاده بود.

عشق دروغینی به نام «ثریا ابراهیمی»

یکی از بدترین تحریفاتی که در سال‌های اخیر، در مورد شهریار عنوان شده، ماجرایی است موسوم به «معشوقه شهریار!» خلاصه این شایعه مبتذل، این است که شهریار دختری به نام «ثریا ابراهیمی» را دوست داشته و آن دختر که الان پیر و سالخورده شده در آمریکا است! عکسی هم برای این معشوقه دروغین ساخته و پرداخته‌اند. مرحوم اصغر فردی، چند سال پیش با تکذیب این ماجرا گفت: عشق شهریار برحسب عفت و نزاکت باطنی استاد چنان مکتوم و پنهان نگهداشته شده که هر اظهاری در این باره بی‌اساس و دروغ و تخیل است. استاد هرگز دربارة هویت معشوق خود در تمام عمر خود به هیچ احدی کمترین مطلبی ارائه نکرد.

استاد زنوزی، معلم خوشنویسی شهریار

 استاد شهریار،  خوشنویسی را نزد پدرش آموخته بود. پدر استاد نیز شاگرد امیرنظام گروسی بود که خود امیرنظام از شخصیت‌های بی‌نظیر تاریخ خوشنویسی ایران است. اما به هر حال، شهریار بعدها خط و خوشنویسی را کنار گذاشته بود. تا اینکه در سال‌های پایانی عمر، آشنایی با «استاد میرحسین زنوزی» استاد را دوباره به وادی خوشنویسی بر می‌گرداند. استاد زنوزی این بازگشت را چنین روایت می‌کند: «این که از چه هنگام خوشنویسی را کنار گذاشته بودند نمی‌دانم، اما بعد از شرفیابی من به خلوت ایشان، نوشتن خط، کار هرروزه ایشان شد. قلم و دوات و مرکب آماده کرده بودم و هفته‌ای یک‌روز جمعه را که حتما مشق خط داشتند. آثار باقی‌مانده از ایشان هم گویاست که اشعار خودشان را به خط تحریری خود نگاشته‌اند. برخی از اشعار را هم بنده مشق کرده‌ام.»

پیکره حکیم فردوسی، یادگاری شعرخوانی استاد شهریار

 گاه از مقابل دبیرستان فردوسی و سینما فرهنگیان گذشتید، یادتان باشید ۵۰ سال پیش شهریار در همین نقطه، درست زیر پیکره باشکوه حکیم ابوالقاسم فردوسی، شعر غرایی در ستایش این شاعر خوانده‌است. آئین پرده‌برداری از این پیکره زیبا آبان ۱۳۴۸ همزمان با هزاره فردوسی در تبریز و چند شهر بزرگ کشور برگزار شد.

«وادی رحمت» نامگذاری ماندگار استاد شهریار

* قبول دارید که «وادی رحمت» تبریز، زیباترین نام در میان آرامستان‌های کشور دارد؟ حمید وارسته، شهردار سال‌های دور تبریز نقل می‌کند که در نامگذاری این مجموعه، از دو چهره شاخص شهر استمداد کرد. «استاد شهریار» از روی مصرعی از حافظ (عاقبت، منزل ما وادی خاموشان است) «وادی خاموشان» را پیشنهاد می‌کند و مرحوم آیت‌الله میرزاعبدالله مجتهدی تبریزی، پیشنهاد شهریار را تکمیل می‌کند و «وادی رحمت» را پیشنهاد می‌دهد.

شهریار حتی گواهینامه هم نداشت، چه رسد به ماشین!

* چند سال پیش در آستانه سال ۲۰۱۸ (سال تبریز، پایتخت گردشگری اسلامی) یکی از رسانه‌ها، ماشین قراضه‌ای را با عنوان «رنوی شهریار» در بوق و کرنا کرد. رونمایی از این ماشین با حضور مدیرکل میراث در یکی از هتل‌های مجلل تبریز برگزار شد. حتی سیمای سهند نیز فریب این ماجرا را خورد. چند روز بعد، هادی بهجت، فرزند استاد در نامه‌ای، به موضوع واکنش نشان داد و گفت: «پدر بنده، نه ماشین داشت، نه پولی که ماشین بخرد، نه گواهینامه.» ماجرا از این قرار بوده که یکی از آشنایان شهریار، در سال ۶۶ از ایشان توصیه‌ای به نمایندگی ایران خودرو گرفته بود که یک دستگاه ماشین رنو به قیمت دولتی از کارخانه بگیرد. کارخانه هم به این دلیل که نامه به امضای شهریار بود سند را به نام شهریار صدر کرده بود. شهریار نه تنها مالک ماشین نبود، بلکه حتی آن را از نزدیک ندیده بود.

شعر شهریار هیچ‌گاه دست انیشتین نرسیده‌است

 یکی از زیباترین نیمایی‌های شهریار، شعر جاودانه «پیام انیشتین» است، اما صحبت‌هایی که در مورد متاثرشدن انیشتین از نامه شهریار و ندامت او مطرح می‌شود، افسانه‌ای بیش نیست. افسانه بافته‌اند که انیشتین بعد از اینکه ترجمه انگلیسی شعر را می‌خواند، با حال نزار و منقلب و گریان، می‌گوید: «به دادم برسید!» و به این ترتیب، تحولی در او ایجاد می‌شود که این دانشمند را به یک شخصیت مبارز علیه سلاح‌های اتمی تبدیل می‌کند! چنانکه گفته شد این حرف‌ها، صحیح نیست. چون اصلاً پدر بمب اتمی «رابرت اپنهایمر» است، نه انیشتین. بعلاوه انیشتین یک سال پیش از ارسال چنین نامه‌ای، در روزنامه نیویورک‌تایمز حمله اتمی آمریکا به ژاپن را محکوم کرده بود!»

«مرحوم حاج‌فیروز آقا» مداح مجلس ختم شهریار

* آخرین مراسمی که در مسجد کبود تبریز برگزار شد، مجلس ختم استاد شهریار بود. مسجد با آن عظمت، به صورت خودجوش، توسط بازاریان مفروش شد. اتفاقاً یکی از مداحان مراسم نیز مرحوم حاج‌فیروز زیرک‌کار بود که شعری با این مطلع خواند:

ببین چه گفت که جان جهان فدای علی

به جان دوست که سیرم من از جهان شما

«نه» شهریارانه به ریاست کتابخانه سلطنتی

 استاد شهریار پیش از انقلاب، یک مسئولیت مهم دولتی را رد کرده‌است. آن‌گونه که دکتر شعردوست از شهریار نقل می‌کند، وزیر وقت فرهنگ، علاوه بر حکم ریاست کتابخانه سلطنتی ایران، دستور داده بود  یک واحد خانه در شمیرانات تهران در اختیار شهریار قرار بگیرد تا استاد، با فراغ بال در تهران باشند. اما شهریار از پذیرش این مسئولیت، امتناع کرده بود.  

شعر دوست در توصیف عزت‌نفس و بزرگ‌منشی استاد خاطره دیگری هم نقل می‌کند: « در دوره‌ای که رهبر معظم انقلاب، رئیس‌جمهور بودند، یک روز، آقای میرمحمدی که رئیس دفتر ایشان بودند، آمدند و از طرف حضرت آقا، یک چک به عنوان صله به شهریار دادند. اما استاد بدون اینکه لای چک را باز کند و مبلغ را ببیند، پشت چک نوشت: «از طرف محمدحسین شهریار به جبهه‌های نبرد حق علیه باطل.» بعدها فهمیدیم که مبلغ چک سه میلیون تومان بوده که در آن زمان، رقم قابل‌توجهی بود!

کد خبر 627107 برچسب‌ها رهبر معظم انقلاب استاد شهریار- شاعر

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: رهبر معظم انقلاب استاد شهریار شاعر استاد شهریار سال پیش سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۲۷۱۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جایزه یک میلیارد تومانی شیخ مفید به ۱۰۰ استاد منتخب شاگردپرور اعطا شد

روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور در آئین تقدیر از ۱۰۰ استاد شاگردپرور در اولین دوره اعطای جایزه «شیخ مفید» از اعطا جایزه یک میلیاردتومانی به منتخبان این جایزه فاخر خبر داد.

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، همزمان با روز بزرگداشت مقام معلم و به همت بنیاد ملی نخبگان و با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور و همچنین قائم مقام بنیاد ملی نخبگان آئین تقدیر از ۱۰۰ استاد شاگردپرور چهارشنبه شب برگزار شد.

هدف از برگزاری این آئین تجلیل و قدردانی از استادانی است که در راستای فرهنگ شاگردپروری اهتمام داشته و به نوعی در کنار مساله آموزش، به امر تربیت و پرورش هم توجه ویژه داشته‌اند.

این استادان در قالب یک طرح غیرفراخوانی که از ۶ ماه قبل آغاز شده بود از طریق دانشجویان دانشکده‌های برتر کشور انتخاب شده‌اند.

در این راستا، از ۲۰ هزار دانشجو از ۵۰ دانشکده کشور اعم از دانشکده‌های فنی مهندسی، پزشکی، علوم پایه و علوم انسانی نظرسنجی شده و در نهایت اساتیدی که بیشترین آرا را در میان دانشجویان کسب کرده‌اند، برای تقدیر در این مراسم دعوت شده‌ بودند.

انسان سازی، یکی از اصلی ترین مسئولیت‌های اصلی دانشگاه‌ها

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور در این آئین در سخنانی با بیان اینکه دانشگاه‌های ما همواره مبدا تحول بوده‌اند، گفت: پیش از انقلاب اسلامی بسیاری از جریان‌های انقلاب در دل دانشگاه‌ها شکل گرفت و بعد از انقلاب نیز این دانشگاه‌ها بودند که نیروی انسانی متخصص مورد نیاز کشور را تربیت کردند.

دهقانی فیروزآبادی با اشاره به اینکه، در طول دو سه دهه اخیر یک ماموریت‌هایی در دانشگاه‌ها پررنگ شده‌اند و آن تولید علم بوده است، افزود: بر این اساس، اساتیدی که در حوزه تولید علم مقالات بیشتر، بهتر و باکیفیت‌تری تولید کرده‌اند مورد تشویق و حمایت قرار گرفتند.

رئیس بنیاد ملی نخبگان، گفت: در مراحل بعد اساتیدی که در حوزه ارتباط با صنعت و حل مسائل کشور گام برداشته‌اند و همه اینها برکاتی برای کشور به دنبال داشته است، این اساتید مورد حمایت قرار گرفته‌اند و ما برای همه آنها یکسری مشوق‌ها و جوایز تعریف کرده‌ایم.

وی در ادامه با بیان اینکه، دانشگاه کارخانه علم آفرینی، خلق نوآوری و فناوری است، در عین حال یکی از اصلی ترین مسئولیت‌های دانشگاه‌ها را انسان سازی دانست و افزود: این مسئولیت که نباید مورد غفلت قرار گیرد، فراتر از سایر وظایف دانشگاه‌ها است و همه این کارها به بهانه پرورش انسان‌ها و شاگردانی است که ما را تکثیر کنند.

چگونگی فرآیند انتخاب ۱۰۰ استاد شاگرد پرور

دهقانی فیروزآبادی در ادامه اظهار کرد: از این جهت امروز افتخار داریم در بین منتخبانی از جمعیت ۲۰ هزار نفری مستعدین بنیاد ملی نخبگان حضور داریم.

وی گفت: مساله‌ای که همواره برای من دغدغه بوده، این است که به عنوان مثال هنگامیکه جایزه‌ای برای استاد نمونه تعریف کرده‌ایم و کلی فرم باید برای آن تکمیل و جمع آوری شود، جالب آن است که افرادی که مشغول به کار واقعی هستند کمتر به دنبال تکمیل این فرم‌ها و مطرح کردن خودشان بوده‌اند.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور، افزود: لذا ما به دنبال راهکاری بودیم که چگونه می‌توانیم در یک برنامه نخبگانی مخاطب خود را پیدا و بدانیم که از چه اساتیدی باید تقدیر کنیم.

وی ادامه داد: لذا در یک ماموریت دانشگاهی یکسری پرسش‌هایی برای دانشجویان طراحی کردیم تا به واسطه آنها، دانشجویان این اساتید را انتخاب کردند.

دهقانی فیروزآبادی گفت: امروز افتخار دارم که در جمع شما عزیزان به عنوان منتخبان ۵۰ دانشکده برتر کشور، انتخاب شده توسط گروه‌های مختلف از جمله برگزیدگان مسابقات مختلف بنیاد ملی نخبگان و یا نفرات برتر کنکور هستم.

جایزه یک میلیاردتومانی برای ۱۰۰ استاد منتحب شاگردپرور

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور در ادامه اعلام کرد که ارزش جایزه فاخر شیخ مفید به احترام این معلم بزرگ، برای اساتید مفید به ارزش یک میلیارد تومان اعتبار در سال است.

دهقانی فیروزآبادی همچنین با بیان اینکه این جایزه از حدود ۱۵ قابلیت برخوردار است، گفت: سقف استفاده اعتبار مالی مستقیم جایزه یک میلیارد تومانی شیخ مفید، چهارصد میلیون تومان در سال است، ضمن اینکه استفاده از امکانات شبکه آزمایشگاهی، استفاده از امکان کسر خدمت یا معافیت خدمت سربازی برای دانشجوهای شما، استفاده از پسا دکتری، استفاده از فرصت مطالعاتی خارج از کشور، استفاده از فرصت حضور در کنفرانس‌ها و استفاده از فرصت بازدیدهای علمی از جمله این ۱۵ تا ۱۶خدمتی است که در معاونت علمی و بنیاد ملی نخبگان در قالب یک سبد و به ساده ترین شکل در اختیار ۱۰۰ برگزیده جایزه شیخ مفید قرار خواهد گرفت.

وی در ادامه تاکید کرد: من معتقد هستم که هیچ کسی مثل استادانی چون شما در این جمع نمی‌تواند افراد با استعداد و توانمند را شناسایی، پرورش و مدیریت کند و به اعتقاد من یکصد نفر از اساتید برگزیده این جمع، حتما بهتر از من، معاون من و هرکس دیگری می‌تواند بچه‌هایی که گرد آنها هستند را پرورش داده و تکثیر کنند.

دهقانی فیروزآبادی در پایان ابراز امیدواری کرد که در پایان دوره اول جایزه شیخ مفید بتوانیم یکصد نفر استاد برگزیده فعلی را با نگاه و تربیت شما به ۵۰۰ تا ۷۰۰ نفر تکثیر کنیم.

 معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور پیش تر با تاکید بر اهمیت شاگردپروری توسط استادان دانشگاه تراز و دانشجوپرور از شناسایی و تقدیر ۱۱۰ استاد مطرح این حوزه با اعطای «جایزه شیخ مفید» و بسته حمایتی ۱۰ میلیارد ریالی همزمان با روز معلم خبر داده بود.

دهقانی فیروزآبادی با تاکید بر اینکه نیاز مبرم امروز عرصه آموزش عالی کشور وجود استادان الگو و محور است، افزود: استادان الگو و پرورش دهنده، می‌توانند هویت‌بخش دانشجوی ما باشند و اتصال تاریخی دانشجویان با ظرفیت‌ها و هویتشان را برقرار کنند. این جنس استادان می‌توانند آگاهی لازم را درمورد گذشته، پیشینه و وضعیت کشور به دانشجویان بدهند و به واسطه این پرورش و آگاهی بخشی، امید و انگیزه را در نیروی انسانی دانش آموخته گسترش و تسری بدهند.

وی تصریح کرد: معاونت علمی ریاست جمهوری با همین رویکرد و در قالب یک طرح غیر فراخوانی که از ۶ ماه قبل آغاز شد، روند شناسایی ۱۱۰ استاد شاگردپرور را در قالب کمیته‌های نخبه محور که بیشتر متشکل از دانشجویانی هستند که با بنیاد ملی نخبگان در ارتباط هستند و شناخت خوبی روی این جنس استادان دارند، آغاز کرد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور به تقدیر از استادان برگزیده همزمان با سالروز گرامیداشت معلم اشاره کرد و افزود: این ۱۱۰ استاد شناسایی شده اند که همزمان با روز گرامیداشت معلم (دوازدهم اردیبهشت ماه)، طی مراسمی تقدیر می شوند و یک جایزه پژوهشی ۱۰ میلیارد ریالی شامل هدیه نقدی تا اعتبار استفاده از خدمات به شکل دلخواه به ایشان اعطا می شود و از استادان برگزیده، ثبت تجربه و خاطره نگاری می‌شود.

دیگر خبرها

  • جایزه یک میلیارد تومانی برای ۱۰۰ استاد منتحب شاگردپرور
  • جایزه یک میلیارد تومانی شیخ مفید به ۱۰۰ استاد منتخب شاگردپرور اعطا شد
  • دیدار معلمان با رهبر انقلاب تا دقایقی دیگر آغاز می‌شود+ فیلم
  • دیدار ۳ هزار معلم از سراسر ایران با رهبر انقلاب
  • دیدار جمعی از معلمان سراسر ایران با رهبر انقلاب تا دقایقی دیگر
  • ببینید | خاطرات شنیدنی رهبر انقلاب از استادِ شهید مرتضی مطهری
  • ۴ ویژگی منحصربه‌فرد در کتاب‌های تاریخ شفاهی
  • خط قرمزی که به «نون.خ» کمک کرد/ ماجرای شکایت آقای خواننده چه بود؟
  • ماجرای کسی که شهر بشاگرد را از گمنامی درآورد | تقدیر رهبر انقلاب از حاج عبدالله والی | تصاویر
  • شهید مطهری با روحیات و نیازهای نسل جوان آشنایی کامل داشت